Arašídové máslo

 

Kde jsou ty doby, kdy bylo arašídové máslo bráno jako velké „NO-NO“.
Díky tomu, že se jedná o jednu z nejoblíbenějších pochoutek národa s největší četností obézních lidí – USA – tak se ještě do nedávna spousta rekreačních sportovců burákového másla obávala.
Ano, obsahuje hodně kalorií, na které spousta lidí slyší, ale pokud si zjistíme o této krémové pochoutce něco více, postupně si k ní všichni najdeme cestu. A zamilujeme se!

Obsahuje spousty bílkovin, což je důležité z hlediska regenerace těla (podporuje obnovu svalů po náročném tréninku).
Kromě proteinů, ale obsahuje i vysoký podíl tuků a vlákniny.
„Arašídové máslo patří mezi potraviny s vysokou energetickou hodnotou koncentrovanou v malém objemu.“ Ale co to vlastně znamená? Prakticky potřebujeme sníst větší množství, abychom zaregistrovali pocit sytosti.
Na druhou stranu, tuk, který se v nich vyskytuje, může zvyšovat pocit sytosti a vést k tomu, že sníme méně v jídle následujícím. Proto se doporučuje i během procesu hubnutí.
Při pravidelné konzumaci ořechů a arašídů dochází ke snížení hladiny LDL-cholesterolu. Způsobuje to příznivé složení tuku v ořeších a arašídech společně s přítomností vlákniny, draslíku, hořčíku, vápníku, vitaminu E, fytosterolů a fenolických sloučenin, resveratrolu (přírodní antioxidant) a argininu (je například využíván kulturisty pro lepší prokrvení svalů – zvyšuje vyplavování a tvorbu růstového hormonu). Pravidelná konzumace může také snižovat i riziko diabetes II. typu.

Nejedná se jen přímo o arašídové máslo, které se v posledních pár letech teší velké oblibě, ale také různé jiné varianty másel z ostatních druhů ořechů, například..

Kešu ořechy

(Přírodní antidepresivum – něco na chuť i na nervy..) jsou sice kalorické a mastné, ale obsahují velké množství zinku, který je esenciální pro naši psychiku. A protože lidský organismus nedokáže ukládat zinek, je třeba dostávat ho do těla každý den.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy snižují hladinu cholesterolu, zabraňují kornatění cév a jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, tak velmi potřebných pro psychiku. Kromě toho obsahují železo, zinek, selen, vitamin E, skupinu vitaminů B či kyselinu listovou. Jsou vynikající na paměť a udržení soustředění.

.. a nejen tyto dva druhy. Je jich spousty! Stejně jako v naší nabídce ve Vita Sana Club.

 

 

Je libo arašídové máslo od značky BIG BOY s příchutí tmavé belgické čokolády, bílé čokolády nebo kombinace kešu a kokosu? Pro klasiky máme také obyčejné arašídové s kousky, nebo arašídové krémové. Pro mlsouny ideálně skvělé mandlové.

Nebo máte chuť na kombinaci kokosu a čokoládových kousků od značky Cheat Spread?

Pokud nestačí 250, 300 nebo 550 gramů, v nabídce máme také “rodinné balení” 1 kg arašídového nebo kešu másla od firmy MYPROTEIN.

Tyto kombinace chutí a mnoho dalších naleznete u nás na recepci Vita Sana Clubu.

A na závěr pro Vás máme skvělý (a také rychlý) recept na chutný hrníčkový koláček (mug cake).

RECEPT NA PROTEINOVÝ MUG CAKE Z ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA 
2 porce
• 4 polévkové lžíce burákového másla 
• 1 zralý banán
• 1 až 2 lžičky třtinového cukru  (cukr můžete nahradit jakýmkoliv oblíbeným sladidlem či úplně vypustit)
• 1 vejce
• 1 až 2 lžíce mléka 
• 2 polévkové lžíce práškového proteinu (nejlépe chutná čokoládový nebo vanilkový) lze nahradit hladkou moukou
• 1/2 kávové lžičky prášku do pečiva (přidávat nemusíte, pouze v případě, že chcete aby byl koláček více nadýchaný)

Oloupeme a rozmačkáme zralý banán (aby měl kašovitou strukturu), přilijeme mléko a přidáme vajíčko. Vše promícháme. Postupně přidáváme cukr a protein (mouku). Na závěr, až jsou všechny ingredience promíchané, přidáme arašídové máslo. (Můžete ho lehce nechat rozpustit v mikrovlnné troubě či na ohřívači, pro snadnější manipulaci a vmíchání do směsi.)
Dále stačí jen rozdělit na porce a dát „péct“ do mikrovlnné trouby.
Tato část je zcela individuální – záleží jen na vaší mikrovlnné troubě. Proto se doporučuje dát výkon na maximum a zhruba po minutě kontrolovat, jestli je koláček hotový. „Pečení“ trvá zpravidla 2-3 minuty.
(Dle chuti můžete přidat do těsta hořkou čokoládu, která se během doby v mikrovlnné troubě krásně rozpustí. )
Pokud připravujete pouze jednu proci, druhou polovinu zbylé směsi můžete uchovávat v lednici v pevně uzavřené nádobě až 24 hodin.
DOBROU CHUŤ!

Takže, poučení na konec je jaké? Zdravý životní styl neznamená jen to, že konzumujeme pouze hlávkový salát s mrkví. Bílkoviny, tuky, cukry, vláknina a vitamíny jsou pro naše tělo zcela nezbytné. Jen je potřeba dbát na správné porce, „nic se nemá přehánět.“

Přejeme Vám krásný den plný dobrot a pohybu!