CHIA semínka

Jedná se o drobná semínka šalvěje hispánské (salvia hispanica). Původně pocházejí z Latinské a Střední Ameriky. V minulosti patřila semínka „čia“ k hlavním potravinám bájných Aztéků. Tito obyvatelé Ameriky vynikali výbornou fyzickou kondicí a zdravím. Na tom se podstatným způsobem podílela i semínka chia. Společně s fazolemi, kukuřicí a amarantem patřila mezi základní kameny aztéckého jídelníčku. Semínka chia jim pomáhala překonat drsné podmínky a obstát během válečných výprav. Co se konzumace týče, v dobách minulých se od dnešního způsobu konzumace příliš nelišila. Indiáni konzumovali semínka chia samotná, v nápojích, mletá na prášek či jako směs s obilninami.

Název semínek chia má původ v aztéckém slově „chian“, což znamená „olejnatý“. Co se týče slova „chia“, najdeme ho i v názvu mexického státu Chiapas, který se nachází na jihovýchodě Mexika.

Semínka mají ohromné hydrofilní vlastnosti. Dokáží navázat tolik vody, že zvětší svůj objem až 12x. Díky nim je tělo zevnitř skvěle hydratováno, což má příznivý vliv na jakoukoliv fyzickou zátěž. U hydrofilních vlastností však pozitiva nekončí. Obsahují proteiny, kvalitní sacharidy a také tuky. Jsou zdrojem Omega-3 mastných kyselin, které příznivě působí na kardiovaskulární systém, vydatným zdrojem vlákniny, vápníku a antioxidantů. Jsou také přirozeným zdrojem železa, zinku, fosforu, magnesia a dalších důležitých živin.

Hydrofilní vlastnosti chia semínek umožňují vytvořit jemný a lehce stravitelný gel, který v těle významně snižuje hladinu krevního cukru. Právě proto si semínka chia oblíbili diabetici. Tím, že prodlužují proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu, nedojde k náhlému zvýšení krevního cukru a samozřejmě také náhlému snížení krevního cukru. Snížení má za následek vyvolání pocitu hladu. Podle mnoha odborníků mají chia semínka pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Jejich pravidelným užíváním předejdete celé řadě onemocnění. Stačí 2-3 lžíce semínek chia denně.

RECEPTY

 

ZÁKLADNÍ GEL ZE SEMÍNEK CHIA

1 díl semínek chia smícháme s 9-10 díly vody, necháme cca 10 minut odstát, zamícháme a můžeme konzumovat nebo ponecháme dalších 10 minut odstát. Čím déle ponecháme semínka s vodou želírovat, tím více vody semínka chia pojmou a tím vytvoří více kompaktní gel. Takto připravený gel ze semínek chia můžeme skladovat v lednici až cca 10 dní a je vždy připravený k přípravě nápojů (chia fresca, smoothies apod.) a pokrmů.

NÁPOJ CHIA FRESCA (Iskiate)

2 lžičky semínek chia + sklenice vody + šťáva z citrónu + med, stévie nebo nektar z agáve. Ingredience smícháme a ponecháme několik minut odstát. Promícháme a nápoj je připravený. Spěcháte-li, ingredience stáčí dát do láhve a než dorazíte na místo určení (např. jdete-li sportovat), nápoj bude připravený. Stačí jen protřepat láhev a nápoj konzumovat před tréninkem, ale i během tréninku (chia zajistí stálé doplnění nutriční energie a hydrataci) či po něm (regenerace).

NEVAŘENÁ KAŠE ZE SEMÍNEK CHIA

3 lžíce semínek chia + sklenice vody (i teplé) nebo alternativního mléka (rostlinné, ořechové), zamícháme a necháme několik minut odstát. Zamícháme, přidáme kousek čerstvého ovoce, rozinky, lžíci mandlí a případně stévii, med nebo nektar z agáve.

OBILNÁ KAŠE SE SEMÍNKY CHIA

ovesné nebo jakékoliv jiné vločky opláchneme pod tekoucí vodou, přelijeme vřelou vodou, přidáme lžíci semínek chia a necháme cca 15 minut odstát. Poté přidáme půlku rozmačkaného banánu, trochu mleté skořice, oříšky a zamícháme. Můžeme přidat lžíci nepražených kakaových bobů (100% čokoláda bez cukru, lepku a transmastných tuků, s veškerými původními živinami).

OMELETA SE SEMÍNKY CHIA

2 vejce + lžíce chia + 2 lžíce mraženého hrášku. Vše smícháme a usmažíme omeletu. Servírujeme s čerstvým rajčetem a kvalitním žitným pečivem.

SMOOTHIE

Jakékoliv čerstvé ovoce + 1 až dvě lžičky semínek chia + půl sklenice vody, můžeme přidat kvalitní bílý jogurt. Vše rozmixujeme a podáváme. Nebo nejdříve smícháme semínka chia s vodou, necháme 10 minut odstát a přidáme ostatní ingredience, rozmixujeme a nápoj je připravený ke konzumaci. Do smoothie můžeme použít i základní gel ze semínek chia předem připravený. Viz “Základní gel ze semínek chia”.

 

Mgr. Milan Merva

 

Zdroje:

Obrázky: www.google.com