FAZOLE
Ledvinovitých semen fazolí existuje mnoho druhů: bílé, červené, černé, strakaté, hnědé….
Jeden šálek vařených Fazolí denně dokáže snížit hladinu LDL cholesterolu o 20%, stabilizovat inzulín a krevní cukr, snížit krevní tlak, riziko infarktu a mozkové mrtvice. Zajišťuje pravidelný odchod stolice,aktivizuje trávící trakt tak, že nedochází ke vzniku žaludečních a trávících potíží a rakoviny střev.
Fazole jsou bohaté na vlákninu, obsahují hodně železo, draslík, zinek a jiné minerální látky, vitamíny sk.B a aminokyseliny důležité k tvorbě „lidských bílkovin.“
Fazole obsahují složité cukry. Při štěpení jejich molekul na jednoduché cukry trvá tělu podstatně déle, než je tomu např. u sladkostí, které tvoří rychle přeměnitelné cukry. Výsledkem je, že tělo tráví fazole pomaleji a tak nedochází k náhlým skokům v krevních hladinách glukózy, tak nebezpečným pro diabetiky.
Jíme-li fazole častěji, plynatost kterou u někoho způsobují postupně mizí, protože časem se tělo dokáže jejich trávení přizpůsobit.
Sekihan
Jedná se o lehké jídlo z japonské kuchyně.
1/2hr adzuki, 3 1/2hr vody, 3hr sladké kulaté rýže, 3 1/2hr vody, 1plž. praženého černého sezamu (pomlet v mlýnku na mák), umepasta.
Adzuki s vodou vaříme asi 1 hodinu. Musí být měkčí, ale ne úplně uvařené. Potom vodu slijeme Rýži také vaříme 1/2 – 1 hodinu. Smícháme adzuki, rýži a přidáme 3plž vody. Vaříme 20 minut. Servírujeme posypané sezamem a ozdobené umepastou.
FAZOLE “ČERVENÁ LEDVINA “
Pochází ze střední Ameriky, pěstuje se i v západní Africe. Je označována i jako „chilli fazole“ a v Mexiku se z ní připravuje tradiční jídlo „Chilli con carne“.
Fazole jsou poměrně velké, mají červenou až hnědou barvu,a po uvaření do měkka získávají jemně nasládlou chuť.
Výborně se hodí jako příloha k rýžovým a kukuřičným pokrmům. Kdo má rád pikantnější pokrmy, může fazole ochutit cayenským pepřem nebo pálivou paprikou.
Pro urychlení vaření se doporučuje namočit na 12-24 hodin. Vaříme hodinu a půl nebo 20 minut v tlakovém hrnci.
Pomazánka z červených fazolí
1,5 šálku uvařených fazolí, česnek, mletý kmín, 1/2 čaj.lž. Tabasca, 1/2 pol.lž vinného octa nebo umeocta, 2 pl.vody, libovolnou zelenou nať (petržel, majoránka, saturejka…). Vše rozmixujeme v mixéru.
Fazole s pohankou a kysaným zelím
100g fazolí, 250g pohanky, 250g kysaného zelí, 2 cibule i s natí, mořská sůl, 2 lžíce oleje, libeček.
Zvlášť uvaříme v osolené vodě fazole a pohanku, scedíme a smícháme s nadrobno nakrájeným kysaným
zelím, cibulí, libečkem a olejem.
FAZOLE ČERNÁ LEDVINA
Velká fazole s lesklým černým povrchem. Do Evropy se dostala z Jižní Ameriky už za časů Kryštofa Kolumba. Dnes se pěstuje především v Thajsku a Číně, ale i v Karibské oblasti, kde je velice populární. Je nepostradatelnou součástí např. mexické kuchyně. Kromě výborné chuti působí v jídle též svojí výraznou barvou.
Má mírně nasládlou chuť a připravuje se obdobným způsobem jako červená ledvina.
Zeleninový salát s černými fazolemi
5 rajčat, 3 papriky, mladá cibulka, naťová petržel, 100g fazolí,mořská sůl, 1 lžíce oleje.
Rajčata, papriku, cibulku a petrželku nakrájíme nadrobno, přidáme uvařené fazole, mírně osolíme
A omastíme olejem.Vše zamícháme.
FAZOLE BÍLÁ MÁSLOVÁ
Dováží se převážně z ostrova Madagaskar. Fazole jsou velké, zploštělé, mají ledvinovitý tvar. Po uvaření získávají měkkou, moučnatou konzistenci, neztrácejí však tvar. Mají jemnou chuť, kterou je možno Kombinovat téměř se všemi druhy zeleniny. Používají se k přípravě různých polévek, salátů nebo jako příloha. Z koření je k jejich přípravě nejvhodnější saturejka, petrželová nať, libeček, ale i rozmarýn a oregano (těch však s mírou).
Připravuje se obdobným způsobem jako červená ledvina.
Bílá fazole s rajskou omáčkou
100g uvařených bílých fazolí, brambory, 8 rajčat, 3 lžíce celozrnné pšeničné mouky, mořská sůl,
3 stroužky česneku, 2 lžíce oleje. Rajčata rozmixujeme a přecedíme. Ohřejeme. Ve 2dl šťávy rozmícháme celozrnnou mouku a vmícháme do teplé šťávy, osolíme, přidáme prolisovaný česnek, olej a uvařené bílé fazole. Podáváme s brambory nebo celozrnným knedlíkem.
FAZOLE „ČERNÉ OKO“ (VIGNA ČÍNSKÁ)
Pochází z jižní Afriky kde se dnes ve velkém rozsahu pěstuje. Odtud se na začátku 18.století dostala s černými otroky do Ameriky. V současné době je jejím hlavním dodavatelem Kalifornie. Fazole dostala svůj název podle charakteristické černé skvrny (očka) na krémově bílém podkladu. Má jemnou chuť, kterou je možné zvýraznit přidáním různých druhů koření. Obsahuje velké množství kyseliny listové. Výborná je především pro přípravu polévek a různých zeleninových nákypů.
Namáčí se na 8-12 hodin a vaří se 1 hodinu, v tlakovém hrnci 15 min.
FAZOLE PINTO
Fazole pinto jsou svojí moučnou konzistenci vhodné pro široké použití. Uplatní se v polévkách, pomazánkách, zapečených pokrmech atd.
Namáčí se na 8-12 hodin a vaří se 1,5 hodinu, v tlakovém hrnci 20 min.
Mexická fazolová polévka
2 šálky uvařených pinto fazolí, voda, 1 velká nakrájená cibule, 2 čaj. lž. Chilli, 1/2 čaj. lž, oregána,
1/2 čaj. lž. Kmínu, 2pl sojové omáčky, kapka Tabasca.
Uvařené fazole smíchejte s ostatními přísadami a ještě 20 minut povařte.
Další fazole jako Mungo a Adzuki najdete ve speciálním článku na našem blogu.