Kakaovník pravý (Theobroma cacao), je stálezelený strom, původem pocházející z tropické oblasti Jižní Ameriky, kde byl pěstován pravděpodobně již v 5. století. V dnešní době se pěstuje v tropech celého světa, ovšem největšími producenty kakaa jsou Ghana, Pobřeží slonoviny, Brazílie a Nigérie.
Syrové kakao již Aztékové nazývali potravou bohů, bylo považováno za afrodiziakum a sloužilo i jako platidlo – kakaové boby.
Je docela úsměvné, když si uvědomíme, že kakaovník je prakticky ovoce.
LÁTKY OBSAŽENY V KAKAOVÝCH BOBECH
Protein, železo, zinek, měď a omega mastné kyseliny. Také obsahují hořčík (magnézium) který podporuje činnost srdce a svalů, stimuluje a zvyšuje činnost mozku a prospívá kostem. A v neposlední řadě například i aminokyselinu Tryptofan, která zvyšuje hladinu serotoninu (hormon dobré nálady) v těle. Působí proti stresu, strachu a depresím. Menší obsah kofeinu a theobrominu v kakau zvyšuje koncentraci a působí povzbudivě.
HOŘKÁ ČOKOLÁDA – PŮL ZDRAVÍ?
Hořká čokoláda, díky svému obsahu živin a flavonoidů* může nejen podpořit proces hubnutí, ale také se ukázalo, že dokáže snižovat riziko infarktu, snižovat krevní tlak a odbourávat cholesterol. Doporučené denní množství je 30 až 60 gramů.
POTŘEBUJETE DOBÍT BATERKY?
Studie dokazují, že pouze malý čtvereček pravé hořké čokolády zkonzumovaný před cvičením dokáže lehce zvýšit výkon a pomůže vám cvičit o něco déle. Pamatujte však, že se musí jednat o pravou čokoládu s minimálním 80% obsahem kakaa (bez obsahu mléka a rafinovaného cukru).
POMOC PROTI KAŠLI?
Pokud vás trápí silný kašel, zkuste sáhnout po hořké čokoládě. Alkaloid Teobromin, který kakao obsahuje, jej lehce potlačí a dopřeje vám chvíli odpočinku.
A ZASE TY FLAVONOIDY..
Jelikož jsou, již výše zmiňované flavonoidy antioxidanty, jejich účinky mají pozitivní dopad na kvalitu vaší kůže. Nejen, že mohou pomoci chránit vaši kůži před UV zářením, ale také zlepšit její hydrataci, pružnost a sílu.
VEDLEJŠÍ ÚČINKY!
Při konzumaci kakaa a hořké čokolády je potřeba pamatovat na doporučené denní množství. Obsah kofeinu může spůsobit nespavost. Nadměrná konzumace má také za následky nervozitu, zácpu, zvýšené močení a zvýšenou činnost srdce.
Všeho s mírou :)
* Flavonoidy jsou známé pro své antioxidační působení. Celkem k flavonoidům patří asi 60 látek, které mají obvykle kladný vliv na lidský organismus, zvláště pak na cévy.
RECEPTY
Osvěžující nápoj Aztécké kakao
Ve vodě ( 250 ml ) rozmíchejte jednu polévkovou lžíci syrového kakaového prášku s trochou vanilky a chilli prášku. Opatrně ohřejeme, ale nevaříme.
Můžeme dosladit přírodními sladidly, např. medem, javorovým sirupem, sirupem z agáve nebo kokosovým cukrem.
RECEPT NA DOMÁCÍ ČOKOLÁDOVO-ARAŠÍDOVÉ MÜSLI TYČINKY
1/2 hrnku celozrnné mouky
1/2 kávové lžičky prášku na pečení
1/2 kávové lžičky mleté skočice
1 hrnek třtinového cukru
1/2 hrnku arašídového másla
2 vejce
2 polévkové lžíce kokosového nebo kanolového oleje
1 kávová lžička vanilkové esence
1 1/2 hrnku ovesných vloček
3/4 hrnku sušených brusinek
1/2 hrnku nesolených arašídů
1 hrnek hořké čokolády nasekané na malé kousky
Předehřejeme troubu na 175 stupňů.
Uvedené množství surovin se doporučuje péct v nádobě o rozměrech 30×20 cm.
V míse smícháme mouku, prášek na pečení a skořici. Ve druhé nádobě smícháme třtinový cukr a arašídové máslo dokud nejsou ingredience zcela spojené. Přidáme vajíčka, olej a vanilkový extrakt. Postupně řidáváme sušené ovoce, oříšky a 3/4 hrnku čokolády.
Následně přimícháme i mouku.
Pečeme 20-25 minut dokud není těsto lehce hnědé a pevné na dotek.
Po vyjmutí z trouby necháme zcela vychladnout.
Zbylou čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni a pomocí vidličky dozdobíme povrch tyčinek.
DOBROU CHUŤ!
Pokud jste ještě neměli příležitost si přečíst náš článek o arašídovém másle, stačí kliknout
Zdroje:
https://superpotraviny.webnode.cz/news/kakao/
http://www.health.com/health/recipe/0,,50400000122274,00.html
www.google.com
www.wikipeida.org