Mungo fazole

MUNGO FAZOLE




Mungo jsou malé, olivově zelené fazole. Z Indie se rozšířily na východ a do střední Asie, později i do Evropy. Mungo zrají velmi rychle, mají specifické a zajímavé aroma. Z nutričního hlediska jsou významné pro vysoký podíl vitamínů a proteinů (až 25%).
V Indii stojí v popředí jednoznačně využití suchých Mungo fazolí, které jsou vařeny na tzv. DHAL nebo orestovány s trochou tuku a nabízeny k čaji. V Číně jsou zase zpracovávány klíčky z mungo jako „fen – tiao“ nudle.

Mungo je ideální plodinou k nakličování. Naklíčená semena obsahují mimořádně mnoho bílkovin, hořčíku, manganu, železa a téměř všechny hlavní vitamíny skupiny B, kyselinu listovou. K zachování nutriční hodnoty je vhodné naklíčené mungo konzumovat syrové nebo se doporučuje po naklíčení krátce blanžírovat. Chutí připomíná zelený hrášek. Mungo se vyznačuje snadnou klíčivostí. Po 12 hodinovém namáčení ve vodě semena umístěte na ploché sítko a přikryjte vlhkou gázou. Dvakrát denně propláchněte. Takto nakličujte 3 – 6 dní. Konzumní zralost vrcholí, když klíčky dosáhnou délky asi 2 cm.

Rýžový salát s mungo

100 g mungo fazolí, 200 g přírodní rýže kulatozrnné, 2 čajové lžičky estragonu, 2 mrkve, 2 čajové lžičky bylinné soli, 2 čajové lžičky medu , špetka muškátu, 2 polévkové lžíce jablečného octa, 6 polévkových lžic sezamového oleje, petrželka
Mungo fazole omyjte a namočte ( 1 – 2 hodiny ). Přiveďte k varu 800 ml vody, přidejte k tomu rýži a mungo fazole a 35 – 45 vařte doměkka. Mezitím očistěte mrkev a nahrubo nastrouhejte. Uvařenou rýži a mungo nechejte vychladnout a Všechny přísady smíchejte. Nechejte asi 30 minut uležet, ochuťte.

Zelená naklíčená pánev

300 g naklíčených mungo, 3 stroužky česneku, 6 polévkových lžic sójové omáčky, 8 polévkových lžic suchého Sherry, 3 polévkové lžíce sezamového oleje, 300 g hlávkového zelí, 1 pórek, 1 malou cuketu, 5 polévkových lžic olivového oleje, 2 polévkové lžíce rýžové mouky nebo kukuřičný škrob, kousek zázvorového kořene
Připravte směs z najemno nakrájeného česneku, zázvorového kořene, sójové omáčky, sherry, sezamového oleje a naklíčených mungo. Zelí nakrájejte na nudličky, pórek na kolečka a cuketu na plátky. Ve velké pánvi rozpalte olivový olej a zeleninu za stálého míchání krátce opečte. Přidejte připravenou směs, krátce opečte a nakonec zalijte směsí z rýžové mouky (kukuř. škrobu) a vody a nechejte povařit. Dochuťte mořskou solí a podávejte s přírodní rýží.

Topinky s naklíčeným mungem

Celozrnný chléb, rajčata, klíčení mungo, strouhaný sýr nebo uzené tofu, máslo, oregáno, sůl
Plátky chleba zlehka opečte na sucho, potřete máslem, obložte plátky rajčat, posypte kořením, mungem a strouhaným sýrem nebo uzeným tofu. Topinky položte na plech a v troubě krátce zapečte.

Karbanátky z naklíčeného munga

100g slunečnicových semen, 200g naklíčeného munga, 50g hladké celozrnné mouky, česnek,
majoránka, pepř, sůl, strouhanka, olej
Slunečnicová semena a mungo poduste ve vodě, potom pomelte, přimíchejte mouku, koření a sůl. Vypracujte tuhé těsto, vytvarujte karbanátky a obalte je lehce ve strouhance. Smažte na rozpáleném oleji.