Musíme dbát na to, abychom konzumovali pouze čerstvé potraviny, které jsou našemu tělu prospěšné. V případě prošlého ovoce, zeleniny, masa či mléčných výrobků tomu může být naopak. V prošlých potravinách se tvoří plísně a bakterie.
Plísně nebo bakterie rozkládají potravinu a vytvářejí nebezpečné látky, mykotoxiny, které mohou vyvolat otravu a v extrémních případech způsobit až životu nebezpečnou reakci.
Mykotoxiny mohou poškodit játra, ledviny, imunitní systém a tvorbu krve. V některých případech mohou vyvolat dokonce rakovinotvorné bujení.
Abychom se takovým situacím vyhnuli, je potřeba vědět jak potraviny správně skladovat a jak poznat kdy danou potravinu nekonzumovat.
Dnes se zaměříme na ovoce.
JABLKA
Skladování
Spíž: 2 -4 týdny
Lednice: 1 – 2 měsíce
Jablko, které je vhodné co nejdříve konzumovat lze jednoduše poznat na první pohled, kdy změnilo barvu, slupka je vrásčitá, změklá nebo se na jablku objevují hnědé fleky.
Věděli jste, že existuje až 8 000 druhů jablek?
HRUŠKY
Skladování
Spíž: 3 – 5 dní
Lednice: 5 – 12 dní
Podobně jako u jablek, první známky jsou flíčky na slupce, ale také můžeme zjistit, že je hruška přezrálá nakrojením. Její dužina je extrémně měkká a nahnědlá. Hrušky se nedoporučují skladovat v mrazáku.
Pokud však chcete docílit dřívějšímu dozrání, umístíme hrušky do papírového sáčku do spíže kde je necháme 1-5 dní. Denně kontrolujeme.
JAHODY
Skladování
Spíž: 1 – 2 dny
Lednice: 5 – 7 dní
Mrazák: 6 – 8 měsíců
Jahody uchováváme v uzavřené plastové dóze (BPE free). Před skladováním nemyjeme. Tímto zabráníme rychlejšímu dozrávání.
Víte kolik semínek má jedna jahoda? Až 200.
BANÁNY
Skladování
Spíž: 2 – 7 dní
Lednice: 2 – 9 dní
Mrazák: 2 – 3 měsíce
Banán který zlehka začíná hnědnout, je nutné co nejdříve zkonzumovat.
Banány uchováváme zvlášť, jelikož jiné ovoce, které je v přímém kontaktu může dozrávat rychleji než obvykle.
Jejich zrání lehce zpomalíme, pokud banány uchováváme pevně uzavřené v potravinovém sáčku.
Pokud nacházíte v okolí banánů ovocné mušky, stačí naplnit malou misku vodou, do které nalijeme kávovou lžičku octu. Ocet mušky naláká na své aroma a během pár hodin máte po problému.
HROZNY
Skladování
Spíž: 3 – 5 dní
Lednice: 5 – 10 dní
Mrazák: 3 – 5 měsíců
Přezrálé hrozny poznáme pokud jsou z části hnědé, měkké a jsou cítit lehkým octovým zápachem.
Vždy pamatujte, že je potřeba tyto hrozny z keříku odtrhnout, nebo kontaminujeme i ostatní.
Hrozny skladujeme v originálním balení, popřípadě v plastové dóze.
Před konzumací důkladně opláchneme, jelikož jsou ošetřeny vysokým obsahem pesticidů.
Mražené hrozny jsou výbornou a zdravou svačinou s nízkým obsahem kalorií.
MERUŇKY
Skladování
Spíž: 1 – 3 dny
Lednice: 7 – 10 dní
Mrazák: 5 – 6 měsíců
Znaky přezrálých meruněk jsou flíčky na povrchu a dužina je velmi měkká.
Avšak přezrálé meruňky jsou ideální k tepelným úpravám či v přípravě džemů, nebo k usušení. (V případě, že máte sušičku na ovoce.)
Nejlépe skladujeme meruňky v lednici a jako prevence proti hnědnutí jednoduše poslouží šťáva z citronu, kterou meruňky lehce pokapeme a uchováváme v plastové uzavřené dóze.
CITRUSY
Skladování
Spíž: 2 – 4 týdny
Lednice: 1 – 2 měsíce
V případě citrusů sledujeme hlavně barvu, která se může v průběhu týdnů měnit. Také můžeme zaznamenat měknutí. V případě, že se na slupce objevují bílé fleky, jedná se o plíseň.
Celé neoloupané citrusy nikdy neskladujeme v plastových potravinových sáčcích nebo dózách.
AVOKÁDO
Skladování
Spíž: 3 – 4 dny
Lednice: 7 – 10
Pokud je celé avokádo již zralé, zpomalíme další dozrávání tím, že ho uchováváme v lednici. Nakrojené avokádo skladujeme v lednici pokapané citrónovou šťávou a zabalené do potravinové fólie.
Avokádo získá ještě krémovější chuť pokud ho lehce tepelně upravíme. Avokádo oloupeme, odstraníme pecku, lehce ochutíme citrónovou šťávou a olivovým olejem. Každou stranu grilujeme po dobu jedné minuty.
RAJČATA
Skladování
Spíž: 1 týden
Lednice: 2 týdny
Rajčata jsou přezrálá pokud uvnitř měknou a pouští šťávu.
Odrůda švestkových rajčat má pevnější dužinu, proto se nám může zdát, že dozrávají pomaleji.
Víte, že existuje až 10 000 odrůd rajčat? Určité odrůdy mají bílou, fialovou, růžovou či dokonce černou barvu.
Jak se říká: “Ve zdravém těle – zdravý duch.” Všichni víme, že po dobrém jídle je i dobrá nálada. Proto si denně dopřávejme jen to nejlepší.
Zdroj: http://www.eatbydate.com/