Nejvhodnějším obdobím pro detoxikaci je příchod jara, kdy náš organizmus dychtí po novém přísunu energie. Detoxikace je pro organizmus prostředkem, jak se zbavit škodlivin, tedy virů, zánětů, mykotoxinů a toxických látek. Aby detoxikace byla opravdu efektivní, je třeba radikální řez jídelníčkem a pitným režimem, jak upozorňují odborníci. Navíc ulevíte nejen tělu, ale i peněžence.
„Aby byla detoxikace skutečně efektivní, nestačí jen popíjet bylinné čaje a zeleninové šťávy. Skutečná efektivita detoxikace závisí na celkové úpravě stravovacího a pitného režimu! Proto doporučuji během detoxikační kůry některé potraviny ze stravovacího plánu vyřadit,“ apeluje Mgr. Milan Merva.
Ne nadarmo je historicky období začátku jara v předvelikonočním období spojeno s půstem. I odborníci na výživu v rámci detoxikace organismu doporučují nejíst maso. Merva proto radí, pokud nemůžete bez masa vydržet, preferujte krůtí a králičí maso dvakrát až třikrát za týden. To samé platí pro mléčné výrobky. Pokud ani bez nich nevydržíte, preferujte zakysané mléčné výrobky. Dále vynechte lepek a obiloviny podléhající plísním (pšenici, žito, oves), sladkosti, cukrovinky, slazené nápoje, uzeniny, polotovary a toxické látky (alkohol, nikotin, apod.).
Naopak preferujte luštěniny (čočku, červenou čočku, fazole, hrách cizrnu), zeleninu (domácí kysané zelí a šťáva z kysaného zalí, česnek, baby špěnát) a zeleninové šťávy (šťáva z červené řepy), některé druhy ovoce (např. borůvky), semínka (chia, lněná) a za studena lisované oleje (lněný, konopný olej), ryby (dvakrát až třikrát týdně), obilné kaše (jáhlová, pohanková).
Detoxikace začíná od střev
„Luštěniny obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která povzbuzuje činnost střev a tím působí jako prevence zácpy a rakoviny tlustého střeva. Rozpustná vláknina na sebe váže cholesterol a tím výrazně snižuje riziko srdečních onemocnění. Díky detoxikačním účinkům, chrání vláknina trávicí soustavu a má protirakovinné účinky. Luštěniny jsou také bohaté na vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, železo a kvalitní rostlinné bílkoviny. V oblastech, kde se konzumuje hodně luštěnin, umírá mnohem méně lidí na infarkt myokardu a rakovinu tlustého střeva.“ vysvětlil Mgr. Milan Merva s tím, že na vlákninu jsou bohaté právě luštěniny, tedy hrách, čočka, fazole a cizrna.
To jsou přesně ty potraviny, které si připravíte jednoduše, rychle a v jídelníčku by rozhodně neměly chybět. Navíc jsou levné a snadno dostupné. Mohou tak posloužit i jako malý návod k tomu, jak se dobře, kvalitně a přitom levně najíst. Navíc i odborníci doporučují zařadit do jídelníčku pravidelnou dávku luštěnin, což potvrzuje Mgr. Milan Merva: „Luštěniny je dobré zařadit do jídelníčku alespoň jednou týdně. V období detoxikace klidně dvakrát až třikrát týdně.“
Důležitý je pitný režim
Dalším detoxikovaným orgánem jsou játra. Pro stimulace jater se doporučuje pití šťávy z červené řepy, extrakt z ostropestřce mariánského. „Šťávu z červené řepy doporučuji vypít po výkonu aktivním lidem, sportovcům (vrcholovým i rekreačním), či lidem s náročnou fyzickou prací. Regenerace po výkonu bude rychlejší,“ vysvětlil Mgr. Milan Merva.
Grepové kapky a lichořeřišnice jsou na posílení organizmu. Extrakt z grepových kapek působí až proti osmi stovkám kmenů bakterií a virů, proti stovce kmenů plísní a také proti jednobuněčným parazitům. Bioflavonoidy, v grepových kapkách obsažené, navíc ulehčují trávení, čistí organismus a posilují imunitu.
Lichořeřišnice se používá, jako přírodní antibiotikum při zánětech dýchacích a močových cest, proto se někdy také zařazuje její extrakt při detoxikačních kůrách.
Pro správnou funkci ledvin dodržujte pitný režim. Pijte čistou pramenitou vodu (na 1 kg tělesné hmotnosti 25-40 ml vody, záleží na aktuálním prostředí, fyzické aktivitě, teplotě okolí apod.).
Dopřáváme každoročně svému obydlí jarní úklid, tak ho dopřejme i našemu tělu. S chutí do toho!
Mgr. Milan Merva