PROČ JE V LÉTĚ STRAVA JINÁ?
Většina z nás v létě přejde na rychlou a studenou stravu v podobě pečiva, uzenin, sýrů s pár plátky zeleniny. Protože v letním období přece není zapotřebí nadměrné konzumace a už vůbec ne teplých pokrmů. Pravda je ovšem pravý opak. Suchá a zchlazující strava, ke které se řadí například i mléčné výrobky zapříčiňuje zahuštění krve a redukci tělních tekutin, což vede k oslabení zažívání a následným trávicím potížím (plynatost, nadýmání).
JAK BY ASI MĚLA VYPADAT, ČEHO JÍST DOSTATEK?
Zdravá lehká, letní strava by měla obsahovat dostatečné množství pokrmů ze zeleniny a ovoce. Tělo, obzvláště srdce v tropických dnech potřebuje chránit před přehřátím. Zeleninové rizoto, dušená zelenina i ovocné dušené kompoty výrazně přispívají k tvorbě nutných tělních tekutin.
JAKÁ JÍDLA JSOU BOHATÁ NA HYDRATACI?
Lidské tělo pochopitelně nejvíce hydratuje obyčejná voda, nicméně 20% denního příjmu tekutin pochází ze stravy. Vřele vám doporučuji konzumaci zelené zeleniny. Okurka, ledový salát, celer, paprika, špenát a také brokolice obsahuje více jak 90% vody. Kromě zelené zeleniny patří mezi prosperující potraviny dále i grapefruit, vodní meloun či ředkvičky a rajčata.
Milan Merva, Effective way