Jak poznat kdy jsou potraviny nevhodné ke konzumaci a jak je skladovat – ZELENINA

Před měsícem jste na našem blogu mohli číst článek o tom, jak správně skladovat ovoce.
Pokud jste ho promeškali, je nejlepší čas si ho přečíst.
odkaz na předchozí článek

V tomto článku se zaměříme na zeleninu. Většina z nás jistě ví, jak skladovat okurek nebo cibuli, ale věděli jste jak dát zpět život změklému, ale přesto nezkaženému řapíkatému celeru, aby byl ještě v pár následujích dnech krásně křehký a křupavý?

Slyšeli jste někdy o technice převařování zeleniny před zamrazováním? (V angličtině známo jako blanching). Technika “blanching” se doporučuje například když se chystáte zamrazit zeleninu, kterou jste nestihli zpracovat a víte, že v blízké době už nebude vhodná ke konzumaci.
Jedná se o velmi jednoduchý postup “zakonzervování” nutričních hodnot v potravině. Uchová si krásnou barvu, vitamíny a nezmění strukturu zeleniny ani po zamrazení. Takto připravenou zeleninu můžete uchovávat v mrazáku 6 až 8 měsíců.
Jak na to:
Do hrnce nalijeme vodu, přivedeme k varu a následně do vroucí vody přidáme zeleninu. Povaříme zhruba minutu až dvě a po vyjmutí z vařící vody vložíme do mísy se studenou vodou (nejlépe i s kousky ledu). Zelenina si uchová nejen svou krásnou sytou barvu, ale hlavně svou texturu a všechny nutriční hodnoty v ní obsažené. Zničíte pesticidy a chuť zeleniny bude výraznější. (Vhodné pro většinu druhů zeleniny).

BROKOLICE

Skladování

Čerstvá: 7 – 14 dní
Tepelně zpracovaná: 7 – 9 dní

Uvadající brokolici poznáme jednoduše všichni, lehce žloutne a vadne.
Nejlepší způsob skladování je uchovávat brokolici nerozdělenou v potravinovém sáčku v lednici.
V případě zamrazování, brokolici rozdělte na větvičky a zamrazujte rozdělenou na porce. Před zamrazením je vhodné brokolici povařit – výše zmíněná metoda blanching.


ŠPENÁT

Skladování
Neotevřený v lednici: 5 – 7 dní
Otevřený v lednici: 3 – 5 dní

Špenát skladujeme v těsně uzavřeném potravinovém sáčku nebo nádobě. Snažíme se ho udržovat v co nejmenší vlhkosti.

MRKEV

Skladování
Čerstvá: 4 – 5 týdnů
Tepelně zpracovaná: 1 týden

Slupka mrkve obsahuje nejvíce vitamínů a proto se nedoporučuje skladovat oloupaná. V případě, že uchováváte oloupanou mrkev, trvanlivost bude zcela kratší.
Mrkev uchováváme v potravinovém sáčku v lednici.

KVĚTÁK

Skladování
Čerstvý: 7 – 21 dní
Tepelně upravený: 7 – 10 dní

Když naleznete na květákové hlavě hnědé fleky, už je nejvyšší čas květák zpracovat.

Pokud se vám však zdá oslizlý, nedoporučuje se konzumovat vůbec.
Květák skladujeme v kuse v potravinovém sáčku.
Nikdy neomývejte květák dříve než těsně před konzumací nebo vařením.

CELEROVÁ NAŤ

Skladování
Čerstvá: 3 – 4 týdny
Tepelně upravená: 1 týden
V případě celerové natě jsou známky zkažení jasné – měkne a vadne.
Nejlépe můžete skladovat celerovou nať obalenou vlhkými papírovými ubrousky a poté zabalenou v alobalu, uloženou v lednici. Popřípadě v potravinovém sáčku či plastové nádobě určené pro uchovávání potravin. (BPE free)
Pokud se vám celer zdá, že ztrácí svou křupavost, stačí ho nakrájet na hranolky a na hodinu umístit do nádoby s ledovou vodou. Poté jej můžete vložit zpět do lednice (například v plastové dóze na potraviny – stále namočený) a na dalších pár dní máte krásně křupavý celer. (Uchovávat můžete 2 až 3 dny.)

OKUREK

Skladování
Čerstvý: 1 týden

Jako jakákoliv jiná zelenina, také okurek vadne a když se vám zdá slizký, nekomzumovat.
Uchováváme v lednici v potravinovém sáčku. Pokud je okurek nakrojený, osychání se vyhneme tím, že na řez přiložíme namočenou papírovou utěrku.
Okurek se nedoporučuje zamrazovat.

KAPUSTA

Skladování
Čerstvá: 1 – 2 týdny

V případě kapusty je to stejné jako u brokolice, začíná žloutnout a ovadat.
Před použitím vždy odstraňte stonky z kadeří. Vlákno je ve stonkách tak silné, že může způsobit zažívací potíže.
Skladujeme celou neomytou v lednici.

ČESNEK

Skladování
Čerstvý celý: 3 – 6 měsíců
Čerstvý nakrájený: 1 týden

Pokud se česnek začíná kazit, objevují se na něm hnědé flíčky, také může žloutnout (v tomto případě je chuť česneku ostřejší).
Pokud česnek klíčí, před konzumací je potřeba tyto klíčky odstranit přímo ze středu stroužku – klíčky mají hořkou chuť, která může ovlivnit finální chuť pokrmu.
Skladujeme v temném, suchém prostředí při pokojové teplotě.
Pokud budete česnek skladovat v lednici, dříve vyklíčí.
Ideálnější způsob skladování česneku je použití závěsného drátěného košíku, síťového sáčku, papírového sáčku nebo papírového kartonu (obal od vajíček).
Jakmile je česnek očištěný od slupky skladujeme v těsně uzavřené nádobě v lednici. Nejlepší volbou prodloužení trvanlivosti oloupaného česneku je přidání malého množství olivového oleje a uložení v uzavřené nádobě do lednice.
(I když se česnek nedoporučuje skladovat v lednici, jelikož se může změnit jeho chuť a textura).


CIBULE

Skladování
Čerstvá při pokojové teplotě: 4 – 6 týdnů
Čerstvá v lednici: 1 – 2 měsíce
JARNÍ CIBULKA
Čerstvá při pokojové teplotě: 1 – 2 dny
Čestvá v lednici: 1 – 2 týdny

Cibuli skladujeme stejně jako česnek.
Můžeme zamrazit, ale tím změníme její texturu.

PASTIŇÁK

Skladování
Spíž: 4 – 5 dní
Lednice: 1 měsíc

Nelekejte se, pokud naleznete na povrchu pastiňáku vrásky a zdá se vám suchý. Stále jej můžete konzumovat. Pastiňák se nejvíce doporučuje konzumovat v zimě. To proto, že chladné klima přemění své škroby na cukry.

BRAMBORY

Skladování
Spíž: 3 – 5 týdnů
Lednice: 3 – 4 měsíce

Skladujeme v suchu a temnu.
Pokud na nich nalezneme zelené flíčky, je to známka toho, že byly dlouhodobě vystaveny přímému světlu. Tyto fleky můžeme odříznout a zbylý brambor zkonzumovat.
Před skladováním nikdy brambory nemyjeme.

 

Zkusíte příště zeleninu před zamrazením nejdříve povařit? Nebo už dávno potraviny takovým stylem před zamrazením konzervujete? 

 

Zdroj: http://www.eatbydate.com/